فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه سعیدی دهاقانی*، جلیل باباپور خیرالدین، خلیل اسماعیل پور صفحه 1
    مقدمه
    خستگی احساس ناخوشایند ذهنی است که فرد در آن وضعیت احساس تحلیل قوا در ابعاد جسمانی، شناختی و روانی می کند. شکل مزمن این موضوع امروزه در بین متخصصین بهداشت روانی به موضوعی شایع تبدیل شده است. این پژوهش با هدف مقایسه ی فراشناخت در افرد دارای خستگی مزمن و افراد عادی انجام گرفت. در این پژوهش 120 (60 نفر دارای خستگی مزمن و 60 نفر عادی) نفر از بین دانشجویان دختر کارشناسی دانشگاه تبریز، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای و از طریق سرند کردن، انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس تاثیر خستگی (FIS) و فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت ولز (MCQ-30) را تکمیل کردند. داده های آماری با بکارگیری آزمونt گروه های مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که افراد دارای خستگی مزمن و افراد عادی در زیرمقیاس خودآگاهی شناختی و عقاید منفی درباره کنترل ناپذیری افکار، تفاوت معناداری با هم ندارند اما در زیرمقیاس های باورهای مثبت درباره نگرانی، فقدان اطمینان شناختی و اعتقاد درباره ی نیاز به کنترل افکار، تفاوت به نفع گروه دارای خستگی مزمن معنی دار است.بر مبنای یافته های این پژوهش، تمرکز بر نقش متغیرهای فراشناختی در مداخلات درمانی افراد مبتلا به سندرم خستگی مزمن، می تواند بخش مهمی از درمان این افراد را تشکیل دهد.
    کلیدواژگان: فراشناخت، خستگی مزمن، سندرم خستگی مزمن
  • عزیزاله تاجیک اسمعیلی، محلا گیلک حکیم ابادی* صفحه 2
    هدف پژوهش: مولتیپل اسکلروزیس(ام اس) یک بیماری مزمن است و تاثیر عمیقی روی زندگی بیمار دارد و زندگی با اختلال پیشرونده مزمن نظیر مولتیپل اسکلروزیس(ام اس) نه تنها برای بیماران تنش هایی را ایجاد می کند، پریشانی قابل توجهی را برای شریکان صمیمی ایجاد می کند. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد جنسی و سازگاری زناشویی زنان متاهل ام اس و سالم انجام شده است. در یک طرح علی-مقایسه ای و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 100 آزمودنی زن (50 نفر ام اس و 50 نفر سالم) که گروه سالم در ویژگی های جمعیت شناختی (جنسیت، سن، سطح تحصیلات) با گروه ام اس همتا شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند و پرسشنامه های عملکرد جنسی روزن و سازگاری زناشویی اسپانیر را تکمیل کردند و با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بین عملکرد جنسی وسازگاری زناشویی بیماران ام اس و سالم تفاوت معنی داری وجود دارد. بیماران ام اس در زمینه های عملکرد جنسی و سازگاری زناشویی در مقایسه با گروه سالم عملکرد ضعیف تری دارند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، عملکرد جنسی، سازگاری زناشویی
  • الهام فتحی، معصومه اسمعیلی *، کیومرث فرحبخش، منیژه دانشپور صفحه 3
    از مهم ترین مولفه های سلامت جسمانی و روانی جامعه رضایت زن و شوهری است. هدف این پژوهش ارایه مدل ازدواج رضایتمند در فرهنگ ایرانی است. این پژوهش با شیوه کیفی و با استفاده از روش نظریه زمینه ای انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند آزمودنی ها انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع نظری در نهایت20 نفر(10 زوج) دارای ازدواج رضایتمند مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. حرکتی در جهت حفظ و ارزنده سازی رابطه را به عنوان مقوله مرکزی و همسر گزینی متناسب مبتنی بر شناخت را به عنوان شرایط علی و شرایط میانجی را در چهار سطح فردی، زوجی، خانوادگی، والدینی، طبقه بندی و ارائه نمودیم. راهبرد های حل تعارض نیز به دودسته راهبردهای حل تعارض زوجی و خانوادگی تقسیم شد. در نهایت پیامد مقوله مرکزی که رضایت از زندگی است توضیح داده شد. رضایت زناشویی مفهومی کاملا بسته به فرهنگ است و به منظور درک این مفهوم باید کاملا به بافت فرهنگی و اجتماعی جامعه توجه شود.
    کلیدواژگان: مدل، ازدواج رضایتمند، فرهنگ ایرانی، کیفی، داده بنیاد
  • مهدی عبدالله زاده رافی، مریم حسن زاده، عباس نساییان*، رقیه اسدی گندمانی صفحه 4
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی شیوع اختلال های رفتاری و پیش بینی آن بر اساس آزاردیدگی هیجانی در دانش آموزان متوسطه اول شهرستان جاجرم بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه این پژوهش را کلیه دانش آموز متوسطه اول شهر جاجرم تشکیل داد. 519 دانش آموز به صورت تمام شماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. این دانش آموزان پرسشنامه خودگزارش دهی نوجوان و پرسشنامه آزاردهی هیجانی را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و روش های استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین اختلال های رفتاری (نمره کل، اختلال های نارسایی توجه-بیش فعالی، نافرمانی مقابله ای و سلوک) با آزاردیدگی هیجانی (نمره کل و خرده مقیاس های آن) رابطه مثبت معناداری وجود دارد (05/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد متغیرهای آزاردیدگی هیجانی قادر به پیش بینی اختلال های رفتاری هستند (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که بین آزاردیدگی هیجانی و اختلال های رفتاری رابطه وجود دارد بنابراین در محیط های آموزشی به این مقوله ها باید توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال های رفتاری، آزاردیدگی هیجانی، دانش آموزان
  • سمانه خزاعی*، شکوه نوابی نژاد، ولی الله فرزاد، کیانوش زهراکار صفحه 5
    هدف پژوهش حاضر بررسی مشخصات روان سنجی و هنجاریابی مقیاس پرخاشگری پنهان ارتباطی نلسون و کارول (2006) در زوج های ایرانی بود. طرح تحقیق حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را زوجین متاهل شهر بیرجند تشکیل داد. 350 زوج (700 نفر) به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین زوج های شهر بیرجند انتخاب شدند و پرسشنامه های مقیاس پرخاشگری پنهان ارتباطی نلسون و کارول (2006)، پرسشنامه تعارضات زناشویی تجدید نظر شده ثنایی (1387) و مقیاس سازگاری زناشویی بی اسپینر (1976) در مورد آنها ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری همبستگی پیرسون، ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی ( با کمک نرم افزار 23spss)، تحلیل عاملی تاییدی (با نرم افزار 23AMOS) استفاده گردید. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که مقیاس 12 سوالی پرخاشگری پنهان ارتباطی در نمونه ای ایرانی از 2 عامل (کناره گیری عاطفی و خراب کردن وجهه اجتماعی) اشباع شده است که 56 درصد از واریانس مقیاس را تبیین می کنند. تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که مدل دو عاملی مقیاس پرخاشگری پنهان ارتباطی به خوبی با داده ها برازش دارد (93/0AGFI=، 94/0NFI=، 06/0RMSEA= ). ضریب آلفای کرونباخ (85/0)، اعتبار همگرا (47/0)، اعتبار واگرا (42/0-) به دست آمد که همگی در سطح 01/0≥P معنادار بودند. به طورکلی نتایج نشان داد، مقیاس پرخاشگری پنهان ارتباطی نلسون و کارول (2006) از روایی و اعتبار مناسبی برخوردار است و می توان آن را برای سنجش میزان پرخاشگری پنهان ارتباطی زوج ها بکار برد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری پنهان ارتباطی، روانسنجی، روایی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • مهدی عرب زاده* صفحه 6
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ترکیب کمی نتایج پژوهشهای انجام شده در زمینه سلامت روان سالمندان با کمک روش فراتحلیل بود.
    روش
    به این منظور با استفاده از فصلنامه ها و مجلات علمی – پژوهشی ، کلیه پژوهشهای انجام شده در سراسر کشور طی سالهای 1394-1384گردآوری و بررسی شد و تعداد 30 پژوهش انجام گرفته در زمینه سلامت روان سالمندان با بهره گیری از ابزار چک لیست گزینش پژوهش ها از نظر فنی و روش شناختی شامل روش نمونه گیری درست،روش پژوهشی و آماری صحیح و روایی و پایایی مناسب پرسشنامه ها، انتخاب شدند.
    نتایج
    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش «اشمیت و هانتز» نشان داد که رابطه بین سلامت روان و متغیرهای سرمایه اجتماعی،فعالیت های جسمانی(ورزشی/تفریحی)، تاهل، عدم سکونت در سرای سالمندی ، بهزیستی ، جنسیت، وضعیت اقتصادی، تحصیلات و شیوه های مختلف درمانی با سلامت روان سالمندان حمایت لازم را دریافت کرد، ولی رابطه بین متغیر سن و سلامت روان حمایت لازم را دریافت نکرد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر مشخص می کند که عوامل فردی، اجتماعی، روانی و جمعیت شناختی می تواند بر سلامت روان سالمندان تاثیرگذار باشد. از این اطلاعات می توان در راستای برنامه ریزی بهداشتی، درمانی و مراقبتی بهره جست و سلامت روان سالمندان را افزایش داد و یا از کاهش آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سالمندی، سلامت روان، فراتحلیل
  • احمد علیپور، مهناز علی اکبری دهکردی، فاطمه امینی *، عبدالله هاشمی جشنی صفحه 7
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر حمایت اجتماعی ادراک شده بر پیروی از درمان از طریق تاب آوری، و امید در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بوده است. تعداد 234 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از میان بیماران دیابتی دارای پرونده در شبکه بهداشت و درمان شهرستان لامرد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده(MSPSS)، مقیاس امید (HS)، تاب آوری ( CD-RISC) و پرسشنامه ی پیروی کلی (GAS) در این پژوهش تکمیل کردند. تحلیل مدل بر اساس نرم افزار AMOS-16 انجام گرفت. تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری نشان دادند که الگوی پیشنهادی برازنده داده ها نمی باشد و نیاز به بهبود دارد. در نتیجه، با حذف مسیرهای غیرمعنی دار برازش الگوی نهایی با داده ها تایید گردید. تحلیل های دیگر نیز نشان دادند که دو مولفه حمایت دوستان و حمایت دیگر افراد مهم توانستند تاب آوری را پیش بینی نمایند و همچنین مولفه حمایت دوستان و حمایت دیگر افراد مهم به صورت غیر مستقیم پیروی را از طریق متغیر تاب آوری پیش بینی می کنند. متغیر امید نیز نقش واسطه ای در مدل نداشتند. از یافته های این پژوهش می توان این گونه نتیجه گیری کرد که سازه تاب آوری می تواند به عنوان متغیر واسطه ای تاثیر حمایت اجتماعی ادراک شده (مانند، حمایت دوستان و حمایت دیگر افراد مهم) بر پیروی از درمان در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، پیروی از درمان، حمایت اجتماعی ادراک شده، تاب آوری، امید
|
  • Somayyeh Saeadi Dehaghani *, Jalil Babapour Kheiroddin, Khalil Esmaeilpour Page 1
    Background
    fatigue is an unpleasant mental feeling that has also been shown to decrease physical and Mental performance. Fatigue is a very common complaint and it is important to Healthcare Experts.
    Aim: this study was aimed to compare the meta-cognition of people with cronic fatigue and healthy.
    Metods: In this study, 120 undergraduate students (60 cronic fatigue and 60 healthy) of Tabriz University were selected by multi-stage cluster sampling and screening metods. The participants filled Fatigue Impact Scale (FIS) and short form of Wells meta-cognition scale (MCQ-30). Analyzing data was performed via independent samples t test.
    Results
    Research findings revealed no diffrences in subscales of cognitive self-consciousness and negative beliefs about thoughts concerning uncontrollability, but there were diffrences in positive beliefs about worry, lack of cognitive confidence and beliefs about the need to control thoughts, significantly.
    Conclusion
    On the basis of results, focusing on the role of meta-cognition could be the important part of therapeutic interventions for the people with chronic fatigue syndrome.
    Keywords: meta, cognition, chronic fatigue, chronic fatigue syndrome
  • Azizolah Tajikesmaeeli, Mahla Gilakhakimabadi* Page 2
    multiple sclerosis (Ms), being a chronic disease, has a deep impact on pattient’s life and living with a chronic progressive disorder such as multiple sclerosis (Ms) does not only present a challenge for patients, but may also produce considerable distress for their intimate partner. This research aims to evaluate comparison of sexual function and marital adjustment married woman with MS and normal. Using a causal-compare design with random sampling was evaluated 100 female (50patients with MS and 50normal subjects) that normal group were matched in demographic variables (gender, age, level of aducation) with MS group. They completed spanier marital adjustment scale and rosen sexual function.The results was analyzed using, analysis of variance. The results showed that there is significant difference between sexual function and marital adjustment married woman with MS and normal. ­­Results suggests that multiple sclerosis patients have more poor performance in compare with normal group in sexual function and marital adjustment.
    Keywords: multiple sclerosis, sexual function, marital adjustment
  • Elham Fathi, Maoumeh Esmaeily *, Kiumars Farahbakhsh, Maniheh Daneshpour Page 3
    Marital satisfaction is an effective factor in physical and Psychological health of community. The purpose of this study was to present an Iranian satisfied marriage Model. This study was done with qualitative research and grounded theory method. Purposeful sampling was used to collect the data. Sampling continued until theoretical saturation was obtained. Totally 20 couples with high satisfaction were interviewed in semi structured and in-depth method and analyzed using the constant comparative method of Strauss and Corbin. Findings indicated that progress toward survival and validating relationship is the core category of the study. The causal condition of the study was congruent spouse selection based upon well knowing of each other. The intervening condition of the study was categorized and explained in four categories of personal, couples, families, and parental levels. The strategies couples used in conflicts between themselves and families were explained. And finally the outcome of the core category was marital satisfaction that is explained more in detail. marital satisfaction is completely related to culture and therefore studies should be done in the context of the culture and society.
    Keywords: Model, Satisfied Marriage, Iranian culture, Qualitative, Grounded Theory
  • Mahdi Abdollah Zadeh Rafi, Maryam Hassanzade, Abbas Nesayan *, Roghayaeh Assadi Gandomani Page 4
    Objective
    The aim of this study was predicting behavioral disorders based on emotional abuse in the first high school students.
    Method
    Method of this study is descriptive-analytic method. Research community were included all first grade high school students in Jajarm city. 519 students were selected as sample through Census method. These students were completed adolescent self-reported questionnaire and emotional abuse questionnaire. To analyze data were used descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential methods (Pearson correlation and regression).
    Results
    The results showed that there is a significant positive relationship between behavioral disorders (total scores, attention deficit-hyperactivity disorder, oppositional defiant and conduct disorder) and emotional abuse (total scores and its subscales) (05 / 0p
    Conclusion
    The results showed that educational and family environment should be pay attention to this issue because there is a significant relationship between emotional abuse and behavioral disorder.
    Keywords: Prevalence, behavioral disorders, emotional abuse, students
  • Samaneh Khazaei*, Shokouh Navabinejad, Valiollah Farzad, Kianoosh Zahrakar Page 5
    Objective
    This study examined the psychometric properties of CRAS of Nelson & Carol (2006) in Iranian couples..
    Method
    The research was a descriptive-survey study.The study population was composed of married couples in Birjand city.In this study, 350 couples (700) were selected among Birjand couples using available sampling method,& CRAS of Carole & Nelson(2006),revised marital conflict questionnaire of Sanaei (2008) & marital adjustment questionnaire of Spinner (1976) were used. To analyze the data, the statistical indices of Pearson correlation, Cronbach's alpha coefficient, and exploratory factor analysis (using spss 23 software),& confirmatory factor analysis (using AMOS 23software) were used.
    Results
    Exploratory factor analysis showed that the 12-item CRAS in Iranian sample has been saturated from two factors (social Love withdrawal and social sabotage) explaining 56 percent of the scale variance. Confirmatory factor analysis also showed that two-factor model of CRAS has good fitness with data (AGFI =0.93, NFI =0.94, RMSEA =0.06). Cronbach's alpha coefficient was obtained 0.85, convergent validity was obtained 0.4, and divergent validity was obtained -0.42 that all of them were significant at P≥0.01.
    Conclusion
    In general, the results showed that CRAS of Carole & Nelson (2006) has good validity & reliability & it can be used to measure the CRA of couples.
    Keywords: Covert Relational Aggression, Psychometric, Validity, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis
  • M. Arabzade Page 6
    Purpose
    The purpose of this research was to combines quantitative results of researches conducted on mental health of older people.
    Methods
    For this purpose, using quarterly and journals, all research was collected throughout the country during 1384-1394 that 30 researches were selected for meta-analysis .these studies were selected, based on research methodology components such as sampling methods, research methods, statistical methods, validity and reliability of the questionnaires.
    Results
    Combination of effect size by Schmitt and Hunts method shows that, variables Such as Social capital, physical activity, marital, non-residence in nursing homes, well-being, gender, economic status, education and various treatment methods related to mental health. There was no association between age and mental health.
    Conclusion
    The findings of this study shown that individual, social, psychic and demography factors can influence the mental health of older people. This information could be used in health planning, treatment and care. This information may increase the mental health of older people
    Keywords: Ageing, Mental Health, Meta, Analysis
  • Fateme Amini*, Ahmad Alipoor, Mahnaz Aliakbari Page 7
    The purpose of this study was to investigate the effect of perceived social support on adherence through resilience and hope in patients with type 2 diabetes. 234 patients with type 2 diabetes among files available with diagnosis type 2 diabetes in health center Lamerd were selected by simple random sampling method. Participants were asked to complete Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Hope Scale, Resilience Scale and General Adherence Scale. Structural equation modeling through AMOS-16 software packages were used for data analysis. Analysis of structural equation modeling indicated that default model don’t fit for data and require to improvement. As a result, by eliminating non-significant routes final model fit to the data was confirmed. Other analyses revealed that the support of friends and other important people support were able to predict resiliency. As well the support of friends and other important people support indirectly predicted resilience through adherence. Hope also hadn’t a role mediating variable in the model. The findings of this study can be concluded that the resilience can be reinforced as the mediator variable effect of perceived social support (eg, support of friends and other important people support) on adherence to treatment in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: type 2 diabetes_adherence to treatment_perceived social support_resiliency_hope